Kläder och identitet

Vi har en dotter hemma som är väldigt noga med vad hon har på sig. Då menar jag inte noga som i att hon gärna väljer själv, utan att hon helt enkelt VÄGRAR låta andra bestämma vad hon ska ha på sig. Om man försöker lägga sig i så blir det kamp och så har det varit sedan hon var runt två-tre år.

Hon älskar att klä ut sig och gå in i karaktär, men även till vardags har hon en klar bild över vad hon vill ha på sig. Ibland kan hon bestämma redan kvällen före, beroende på vad som väntar under dagen (förskola, kalas, besök eller liknande), och ibland går hon helt på känn och kan byta om tre gånger innan det känns ”rätt”.

Från början blev vi lite frustrerade över att vi inte kunde vara med och påverka utan att det skulle bli bråk, men nu har vi kommit till en uppgörelse som känns bra och som besparar oss många dispyter – hon bestämmer vad hon ska ha på sig inomhus och vi bestämmer vad hon ska ha på sig utomhus. Kläder efter väder osv. Detta kan medföra att hon har på sig allsköns klädkombinationer, men vi känner lite att det inte spelar så stor roll. Vill hon ha randiga byxor, prickig tröja och olika färger på strumporna, fine. Vill hon ha strumpbyxor, en lite för kort tröja och inget mer, okej. Vill hon ha baddräkt med kjol över, kör på. Huvudsaken hon känner sig fin, bekväm och liksom i linje med sitt humör eller personlighet.

Kläder handlar ju i mångt och mycket om att visa vem man är och att tala genom det man har på sig (…som Ebba von Sydow uttryckte det i ett inlägg  om stilsäkra modefrimärken häromdagen) och för Agnes verkar det extra viktigt. Jag visste bara inte att det kunde komma så tidigt. Som 4,5-åring kanske man inte alltid gör de klokaste valen, men vem bestämmer egentligen vad som är klokt? Jag känner bara starkt att jag vill värna om hennes vilja att uttrycka sig och hennes behov av att vara kreativ (med färger, former, material etc) och genom det utveckla sin identitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s